Ana Sayfa

Harita ve Resimler

Tarihi ve Cografi Yapisi

Favori Linkler

Yesilhisar Icmeceleri

Ziyaretci Defteri

Sultan Sazligi

Soganli Kiliseleri

Yesilhisar Kayisisi

Soganli Bebekleri

Ilcemizle ilgili haberler

Anket

Photo6 Page

KUS CENNETi: SULTAN SAZLIGI

...250 DEN FAZLA TUR VE ON BiNLERCE SAYIDA KUSU GOZLEMEK iSTiYORSANIZ BUYURUN...




Sultan sazligi, Kayseri nin 70 km guneyinde, Yesilhisar, Develi, Yahyali ucgeni icinde sulak bir alandir.
Burada yer alan Sultan sazligi,Manyas kus cenneti gibi dunyanin sayili kus yurtlarindan biridir. Sazlarla kapli, tuzlu bir goldur. Col Golu, Yay Golu ve Sobe Golunden olusmustur.
Sultan Sazligi ilk defa, Ismet Ozer tarafindan yapilan bir arastirmada ortaya cikarilmistir. Sonra, Nihat Turan ve Ornitolog Tansu Gurpinar tarafindan yapilan calismalarda dunya capinda onemi olan bir sulak alan oldugu ortaya cikarilmistir.
Sultab Sazligi, 1971 yilinda Kara Avciligi Kanununa dayanilarak, Tarim Orman Ve Koyisleri Bakanliginca SU KUSLARI KORUMA ve URETME SAHASI, 1988 yilinda TABiATI KORUMA ALANI ve 1993 yilinda da Kultur ve Tabiat varliklarini Koruma Yuksek Kurulunca BiRiNCi SiT ALANi ilan edilmistir.
Sulak ve koruma alani olarak onemi anlasilan Sultan Sazligi 15 mart 1994 tarihli ve 5434 sayili Bakanlar Kurulu karari ile Uluslararasi Ramsar Sozlesmesi nin ikinci ve ucuncu maddeleri uyarinca A SINIFI SULAK ALANLAR listesine alinmistir.



Sultan Sazliginda simdiye kadar 251 kus turu tespit edilmistir. 600 bin adet ordek, kaz ve flamingo tespit edilmistir.17.200 hektarlik alani kapsamaktadir.



Hititler den beri bilinen Sultan Sazligi, doganin binbir rengini, flamingo, balaban, balikcil, turna, yaban kazi, kasikci, sumru, ordek gibi kus turlerinin akil almaz ses cumbusu ile birlikte sunar.
Sazliklarin arasinda durbunleri ile kuslari gozetleyen turistler.
Civarda bulunan Aladaglar ve Erciyes flora bakimindan, Yakin ve Orta Dogu da en iyi arastirilmis yerlerdendir. Buna ragmen bulunan turler, mevcudun bir parcasi olup arastirmalar devam etmektedir.

Yapilan arastirmalar sonucunda Yesilhisar Ovasinda 251 kus turunun bulundugu tespit edilmistir. Kuslarin bir kismi emniyet bulduklari zaman yumurtlayarak kuluckaya yatarla. Kisi burada geciren kuslar da vardir.
Sazlikta kayik ile gezinti yapilabilmektedir
Kesif sazlarla kapli, besin bakimindan oldukca zengin, tatli sulu kucuk goller su kuslarinin yemlenmesi ve barinmalari icin ideal bir yerdir.Tatli su gollerinde kurbaga ve semender larvalari ve kucuk baliklar bol miktarda mevcuttur. Buralarda sazlar boylu ve sIktIr. Pelikanlar, karabataklar, su tavuklari ordekler, kazlar, balikcillar, kasikci kuslariyuva yapacak yer ve malzemeyi kolay bulurlar.
Tuzlu su yasama ortami olan Yay Golu ise flamingolarin, martilarin, kirlangiclarin ve bazi culluklarin kulucka alanidir. Yasama ortaminin gecis bolgesindeki alanlarda yagmurcunlar, turnalar ve pelikanlar kulucka yapar.
Sazlikta sayica en fazla sayida buluan turlerden: Falmingo
Doganin degerini her gecen gun biraz daha anlayip, duyulan ilgi arttikca Sultan sazligida meraklilarinin akinina ugramaktadir.Dogal ortamlarinda yuzlerce tur canlinin yasantilarini izlemek icin gosterilen ilgi ic ve dis turizm yonunden de olumlu sonuclar dogurmaktadir.


Sultan Sazligi, fauna ve flora bakimindan da zenginlik arzeder




Ulasim:
Sultan SazliginaKayseri den Kayseri - Adana karayolu ile Yesilhisardan sonra 10. km de Yahyali yol ayrimindan donulup, 5. km de Ovaciftligi koyune varilarak ulasilir.Yine Nigde den ayni yol kullanilarak ters istikametten gidilerek ulasilabilinir.Nevsehir den Urgup uzerinden Yesilhisar a, Yesilhisardan 10 km de Yahyali istikametine donulerek 3. km de Ovaciftligi koyune varilarak ulasilir. Sultan Sazligi; Kayseri ye 80 km, Nigdeye 50 km, Nevsehire 80 km uzakliktadir.