Ana Sayfa

Harita ve Resimler

Tarihi ve Cografi Yapisi

Favori Linkler

Yesilhisar Icmeceleri

Ziyaretci Defteri

Sultan Sazligi

Soganli Kiliseleri

Yesilhisar Kayisisi

Soganli Bebekleri

Ilcemizle ilgili haberler

Anket

Photo6 Page

KOYLERiMiZi TANIYALIM

Yesilhisar in koyleri; dag koyleri ve ova koyleri olmak uzere iki kisimdir.



...........OVACiFTLiGi...........
Yesilhisarin guney dogusunda ve ilceye 15 km mesafede, 626 nufusa sahip olan Ocaciftlik koyunun kurulus tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak; koye ilk yerlesenlerin, Horasan Turklerinden oldugu soylenmektedir.
Bu koyun sinirlari icerisinde olan Sultan Sazligi (Kus Cenneti) ne kayikla girilebilecek tek giris yolunun burada bulunmasi koye deger kazandirmakta ve sosyal hayata hareketlilik kazandirmaktadir. Pek cok turist ve ilim adami gerek ziyaret gerekse arastirma amaciyla ugramaktadir.
Sultan Sazligi, 35.000 hektar alana sahip olup bunyesinde 151 tur kus barindirdigi tespit edilmistir. Bu kuslardan 83 u sazlikta devamli barinmaktadir.
Sazlik icerisinde tabii guzelliklere sahip Egrigol, Sarpgol ve Acigol adli uc adet gol bulunmaktadir. Bu gollere Orman isletmesine ve sahislara ait kayiklarla turlar duzenlenmektedir.
Sazlikta yetisen kandiralar ve kamislar halk tarafindan bicilerek gerek insaat alaninda gerekse hasir ve yastik gibi doseme esyalarinin yapiminda kullanilir. Ozellikle kamislarin son yillarda Avrupa ya ihrac edildigi ve oralarda vitrin suslemesi ve dekorasyonda kullanildigi bilinmektedir.
Doganin dengesini ve cevre guzelligini saglayan Kus Cenneti, nilufer, susen, ve papatya gibi ciceklerle bezenmistir. Koye gerekli tesisler kurulmus olup halkin cevre bilinci de gelismistir.
Sultan Sazligi nin korunmasi icin dort memur, iki mevsimlik isci, bir adet jeep, iki motosiklet, bir traktor ve Sorumlu Milli Park Muhendisi bulunmaktadir. Ayrica bir muze, gozlem kulesi ile birlikte yardimci binalar da mevcuttur.


............KESLiK KOYU............
Yesilhisar in kuzey - batisinda ve ilceye 5 km mesafede 159 nufusa sahip olan Keslik Koyu nun kurulusu, mevcud tarihi kalintilardan 1300 lu yillara kadar ulasmaktadir. Ancak; daha evvelki yillarda burada bulunan magaralardan bu yerin siginak olarak kullanildigi sanilmaktadir. Bizanslilar doneminde koyde kesislik acilmasi nedeniyle koy, adini buradan almistir. Zaman icerisinde degisime ugrayarak Keslik haline donusmustur.
Ilk kuruldugunda gunumuze gelinceye kadar egitim seviyesi yuksek olan bu koyun halki ayni ozelligini bugun de surdurmektedir. Bol miktarda magara, siginak, kilise ve benzeri tarihi kalintilari bulunan koy, turizme yeni acilmistir.



...........DOGANLI KOYU...........
Yesilhisar in guneyinde ve ilceye 20 km mesafede 863 nufusa sahip olan Doganli Koyu nun kurulus tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak vatandaslar tarafindan tesaduf olarak bulunan ve doganli Yeralti Sehri olarak adlandirilan bu yerin incelenmesinden, Bizanslilar Donemine kadar uzandigi bilinmektedir. Arapsin tepesindeki bir tarla icerisinde giris noktasi bulunan Yeralti Sehri nin ozellikleri, giris koridorunun 45 derece egimli ve genis olmasi. Ulkemizdeki en genis salona sahip olmasi ve icerisinde ihtiyaclari karsilayacak su havuzunun bulunmasidir.
Doganli Yeralti Sehri nin henuz yeni bulunmasi nedeniyle duzenleme calismalari yapilamamistir. Kayseri Valiligi konunun onemine ve turistik degerini goz onune alarak Doganli Koyu ne odenek ayirmis olup gerekli temizlik, yol acilmasi, aydinlatma calismalarina baslanacak ve turizme acilacaktir.

.............SOGANLI KOYU................
Yesilhisar in batisinda ve ilceye 18 km mesafede 365 nufusa sahip Soganli Koyu nun kurulus tarihi kesin olarak bilinmemektedir.Ancak; koydeki tarihi kalintilardan ve bulunan bazi esylardan Roma Doneminde kurulmus oldugu tahmin edilmektedir.Bu koyun sinirlari icinde bulunan tarihi kaya oyma kiliseler, peri bacalari ve cok sayida magara koye cok sayida yerli ve yabanci turist cekmektedir. Koy halki tarafindan el emegi ve goz nuru ile uretilen Soganli Bebekleri, motifli corap ve eldivenler, koyun taninmasinda onculuk ettigi gibi koy halkina da buyuk gelir saglamaktadir.
Koy, Yesilhisar Urgup Karayolundan 5 km iceride olup Soganli vadisi nin yamaclarinda kuruludur. Irili ufakli 150 kilisenin varligi bilinmektedir. Bunlardan Buyuk Kubbeli Kilise Saint Loan Kilisesi, Yilanli Kilise, Direkli Kilise, Saint George Kilisesi, Gok Kilise ve Tokali Kilise meshur olanlaridir.
Koye Kultur Bakanligi na ait bina yapilmis olup turistlere danismanlik hizmeti vermektedir. Turistlerin barinma ve dinlenme ihtiyaclarini karsilayacak sayida ve yeterlilikte tesisler mevcuttur.
Kapadokya bolgesinde Urgup, Goreme, Derinkuyu, Kaymakli gibi ilceleri gezmeye gelen turistler ayni bolgede olmasi nedeniyle Soganliya da ugramakta, gunu birlik gezi yapmaktadirlar. Ilceye bina edilen Bel-Oz Turistik Tesisleri, konaklama ihtiyaclarini giderecek yetelilige sahiptir.



............KALE KOYU............
Yesilhisar in Guney Batisinda ve ilceye 5 km mesafede 152 nufusa sahip olan Kale Koyu nun kurulus tarihi, ilcemizin kurulus tarihi ile ayni tarihlere rastlamaktadir.
Koyun adi, 1557 metre yuksekligindeki iki tepeden buyugunun uzerinde Iranlilar zamaninda kurulmus bulunan ve halen kalintilari mevcud olan Zengibar Kalesi nden gelmektedir.
Zengibar Kalesi, ilcenin korunmasinda cok onemli gorevler ustlenmistir. Cunku bolgede Yesilhisar Ovasina hakim olup Arapsin Bogazindan, Yavas Mevkiinden, Topuz Gecidinden, Mavurcan (Guzeloz Koyu) den cikarak Yesilhisar a hareket halindeki her turlu tehlikeyi gorebilecek konumdadir.
Tarih icerisinde Nevsehirli Damad Ibrahim Pasa ya kadar bu kalede belli bir kuvvet bulundurulmus olup gozetlemenin yaninda ilcenin korunmasinda da gorev almistir. Adindan da anlasilacagi uzere saraya damad olan Ibrahim Pasa nin Nevsehirli olmasi nedeniyle buradaki kuvvet, Nevsehir e kaldirilmistir.
Icme ve sulama suyundan mahrum olan koyden, 1962 yilinda ayrilan bir kisim aileler, Yesilhisar- Urgup Karayolu nun 7 km sindeki Akkoy adi ile bilinen tepeye yerlesmisler ve orada ayni ad ile anilan koyu kurmuslardir. Kalan aileler 1980 yilina kadar burada yasamaya devam etmis, ancak; koyun mahrumiyeti nedeniyle devlet tarafindan Yesilhisar Urgup Karayolu nun 5. Km sine indirilerek yeniden kurulmustur.

............ERDEMLi KOYU..............
Yesilhisar in kuzeyinde ve ilceye 8 km mesafede 280 nufusa sahip olan Erdemli Koyu nun kurulusu, ilcemizin kurulusu ile ayni tarihlere rastlamaktadir.
Pek cok uygarliklarin yasadigi koyun ilk kurulus yeri, vadinin yamaclarinda bulunan oyma magaralardir. Kesin olarak tespit edilen tarihi ise mevcud kilise ve kaya oyma mezarlardan Bizanslilara kadar uzanmaktadir.
Kayseri Adana Devlet Karayolunun 3 km icerisinde kurulmus bulunan Erdemli Koyu, icerisinde manastir, kilise, mezarlar, kaya mekanlar bulunmasi nedeniyle Goreme, Zelve, Soganli ve Ihlara Vadisine benzemekte olup pek cok maden suyuna ve goz kamastirici tabii guzelliklere sahiptir.
Koyun ilk kurulus yeri ve turisti cezbedecegi sanilan vadiye araclarin girebilecegi yol acilmasi ve dinlenme tesislerinin acilmasi, turistlerin burada konaklamasina sebeb olacaktir. Bu haliyle turistler gunubirlik geziler yapmaktadirar.
Halkin gecim kaynagi komsu koyun adi ile anilan Kestelic karpuzu ve fasulye uretimidir. Bolgede uretilen karpuzlar, ulkemizde Kestelic Karpuzu adi ile un yapmistir. Karpuzun ozellikleri kirac arazide rahatlikla yetismesi, fazla kirmizi olmamasina ragmen asiri derecede sulu ve tatli olmasidir. Kabugunun kalin olmasi dayanikliligini artirmaktadir. Baska bolgelerde yetistiriln benzer karpuzlar bu ozellikleri tasimamaktadirlar. Iri olmasi da baska bir ozelligidir.



.............ICMECE KOYU.............
Yesilhisar in guneyinde ve ilceye 11 km mesafede 151 nufusa sahip Icmece Koyu nun kurulusu, eldeki fermanlardan anlasilacagi uzere 1700 lu yillara rastlamaktadir.
Yesilhisar Nigde Karayolu nun 10. Km sinde bulunan IcmeceKoyu, dudluk, kavaklik ve meyve bahceleriyle cevrili guzel bir mesire yeridir. Burada cikmakta olan maden suyu halk arasinda Hayat Iksiri- veya Mucize Su- diye adlandirilmaktadir.
Yillarca mesire yeri olarak bilinen ve degerlendirilen bu yerde ikamet eden halk, resmi olarak ilcemiz Beyler Yukari Mahallesinde kayitli iken 1993 yilinda ayrilarak mustakil koy olmustur.
Halkin gecim kaynagi sifali maden suyu icin buraya gelen turistlere urettikleri meyve ve sebzeleri satarak ve bunlara yapilan hizmet karsiligi alinan paralardir. Ayrica halkin kendi arazisinde yaptigi meyvecilik ve hayvancilik da baslica gecim kaynaklarindandir. Ozellikle Haziran ayinda itibaren Icmece maden suyu tesislerinin acilmasiyla yoreye gelen yerli ve yabanci turistler sifali sulardan yararlanmakta ve ayrica mesire yeri olarak kullanmaktadirlar.
Burada bulunan dud agaclarinin ilk dikilme amaci ipek bocegi yetistiriciligidir. Ancak; halk bunu gerceklestiremediginden bu dud agaclarinin alti mesire yeri olarak kullanilmaktadir. Koyun yeni kurulmus olmasi nedeniyle yeni tesislere ihtiyaci vardir.
1995 yilinda, zamanin belediye baskani sifali sulari ilce merkezine tasimak istedi. Tasima ihalesi yapilarak borular dosenmeye basladi ve bunu secim yatirimi olarak kullanmak istedi. Ancak koy halki buna karsi cikarak mahkemeye basvurdu. Mahkemeyi Yesilhisar Belediyesi kaybetti. Scilerinin maaslarini odeyemeyen belediye buraya milyarlarca liralik bos yere yatirim yapmis oldu.